Warning: Creating default object from empty value in /www/webvol18/gs/zcxhgdcm560v4qq/backimonostor.rs/controllers/PagesController.php on line 436

Warning: Creating default object from empty value in /www/webvol18/gs/zcxhgdcm560v4qq/backimonostor.rs/controllers/PagesController.php on line 455

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol18/gs/zcxhgdcm560v4qq/backimonostor.rs/controllers/PagesController.php on line 459
Bački Monoštor |Gornje Podunavlje deo novog UNESKO rezervata biosfere u Srbiji

Gornje Podunavlje deo novog UNESKO rezervata biosfere u Srbiji

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa Čovek i biosfera, na svom ovogodišnjem zasedanju u Parizu, doneo je odluku da rezervat biosfere Bačko Podunavlje bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere. 

Gornje Podunavlje, 2017, Bački Monoštor
Gornje Podunavlje, 2017

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je Evropskog Amazona, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale. 

U okviru rezervata biosfere Bačko Podunavlje koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 ha, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje i Karađorđevo. 

Gornje Podunavlje, 2017, Bački Monoštor
Gornje Podunavlje, 2017

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje se pridružio svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESKO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja - Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. WWF već duži niz godina sarađuje sa partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti  Evropskog Amazona, trenutno u okviru projekta coopMDD koji finansira Evropska unija izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

Na pripremi nominacije za rezervat bisfere godinama su intenzivno radili Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i WWF – svetska organizacija za prirodu, a veliki doprinos i ulogu je imala i lokalna zajednica sa područja Gornjeg Podunavlja, kao i JP Vojvodinašume.

Kako ističe dr Biljana Panjković – direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere.

Dejan Mitić, Bački Monoštor

Dejan Mitić

Urednik veb sajta

O meni
Prijavite se na naše vesti