Warning: Creating default object from empty value in /www/webvol18/gs/zcxhgdcm560v4qq/backimonostor.rs/controllers/PagesController.php on line 436

Warning: Creating default object from empty value in /www/webvol18/gs/zcxhgdcm560v4qq/backimonostor.rs/controllers/PagesController.php on line 455

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/webvol18/gs/zcxhgdcm560v4qq/backimonostor.rs/controllers/PagesController.php on line 459
Bački Monoštor |Pčelarska radionica u prirodi

Pčelarska radionica u prirodi

Udruženje pčelara Pčela Bački Monoštor i Osnovna škola 22. oktobar Bački Monoštor, mesecima unazad realizuju projekat saradnje u vidu pčelarske sekcije za osnovce.

Pčelarska radionica  u prirodi, 2017, Bački Monoštor
Pčelarska radionica u prirodi, 2017

Osnivanje pčelarske sekcije u školi iniciralo je Udruženje pčelara, svesno da bez novih mladih pčelara nema nema ni opstakna pčelarstva, a ova delatnost je u Monoštoru zastupljena već stotinama godina, obzirom na odlične prirodne uslove. U selu se organizovano pčelarstvo spominje još u starim dokumentima iz 1827. godine.

U nedelju, 04. juna, na pčelinjaku porodice Periškić, lociranom u šumi, dvadesetak članova sekcije, uzrasta od 5 do 12 godina, predvođeni nastavnicima Šimunov Damirom i Plavšić Srđanom, imali su prilike da na terenu upoznaju život pčela. Glavni edukativni deo radionice vodio je Ivica Periškić. Deca su imala priliku da vide maticu, pčele radilice, leglo u različitim fazama razvoja, da vide kako se hvata polen, vrca med… Takođe, deca su mogla da vide kako su se razvile pčele i koliko su sakupile meda u pčelarskim ramovima koje su pre nekoliko meseci sama sastavila.

Pčelarska radionica  u prirodi, 2017, Bački Monoštor
Pčelarska radionica u prirodi, 2017

Predstavnici udruženja kažu da je osnovni cilj ove sekcije i njenih aktivnosti na prvom mestu približavanje dece prirodi, a da li će neko od ovih mladih pčelara zaista i da postane pčelar, zavisiće od mnogo faktora, no ovakvim aktivnostima, povećavaju se šanse za unapređenje delatnosti vezanih za prirodu, kao što je upravo pčelarstvo.

Mali pčelari, tokom radionice, ne samo da su videli kako izgleda košnica, kako se traži matica, već su i pomagali pri vrcanju meda, a nakon zajedničkog ručka svih učesnika i volontera koji su pomogli realizaciju ove aktivnosti, došla je na red i degustacija novog meda, polena, kao i omiljenih medenjaka.

Na ovaj način, obeležen je ujedno i Međunarodni dan zaštite životne sredine – 05. jun, koga učenici monoštorske škole godinama unazad proslavljaju, u saradnji sa lokalnim udruženjima.

Dejan Mitić, Bački Monoštor

Dejan Mitić

Urednik veb sajta

O meni
Prijavite se na naše vesti