Treba Vam pomoć?Treba Vam pomoć oko rezervacije ili samo želite ostaviti svoje utiske?
, Bački Monoštor

Vikend u Evropskom Amazonu

Gornje Podunavlje je deo jedne velike prirodne celine koju čini reka Dunav sa svojim plavnim područjima, a naziva se još i Evropski Amazon. Pored delte Dunava predstavlja biološki najznačajniji deo na celom toku ove reke. Ovo područje odlikuje se i bogatstvom kulturnog nasleđa naroda koji ga nastanjuju.

, Bački Monoštor

Gornje Podunavlje je deo jedne velike prirodne celine koju čini reka Dunav sa svojim plavnim područjima, a naziva se još i Evropski Amazon. Pored delte Dunava predstavlja biološki najznačajniji deo na celom toku ove reke. Ovo područje odlikuje se i bogatstvom kulturnog nasleđa naroda koji ga nastanjuju.

1. Dan
, Bački Monoštor

Doček gostiju u vizitorskom centru Karapandža, šetnja Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje, uz stručnog vodiča.

Ručak na čardi Šebešfok - u čijoj blizini protiču tri kanala koji presecaju bačku ravnicu - Veliki bački, Bajski i Kanal Dunav-Tisa-Dunav. U letnjim mesecima ručak je na prelepom splavu na vodi. Na meniju su specijaliteti: pržena riba sa prilozima i desert čuvena doboš torta.

Razgledanje Dunavske prevodnice, prilikom čije je izgranje prvi put u svetu upotrebljeno podvodno betoniranje.

Vožnja kanalom brodićem Pikec

Poslastica za dame - poseta muzeju parfemskih bočica

Smeštaj po sobama i pansionima (Smeštaj na čardi Pikec i Anna Caffe)

Večera na čardi Pikec, smeštenoj na dunavskoj obali. Pikec je prva čarda na ulazu u našu zemlju, nadaleko poznata po svome šarmu i vrhunskoj usluzi. Meni: predjelo - dimljena marinirana riba, glavno jelo - riblji paprikaš sa domaćim rezancima, desert - nugat torta.

Noćenje


2. Dan

Doručak i polazak u Selo na 7 Dunava - Bački Monoštor šarmantno selo koje može da se pohvali izuzetnom vezom i harmonijom prirode i kulturnog nasleđa.

Poseta pčelarskom domaćinstvu koje se ovim poslom bavi već generacijama. Uz divnu medljanu rakiju i likere, te domaće medenjake čućete i naučiti sve o životu pčela, proizvodima od meda i istorijatu ovog zanimanja.

Poseta crkvi Sv. Petra i Pavla – katolička crkva u centru sela, čiji delovi imaju svojstvo spomenika kulture, interesanta priča o istorijatu i anegdotama, a domaćin u crkvi biće sam župnik.

Ručak u restoranu M-Pikec u Bačkom Monoštoru – domaća čorba, bečka šnicla, krompirići, salata, desert - krempita.

Poseta zanatlijama koji se bave davno zaboravljenim zanatima - kovač koji i danas na tradicionalan način potkiva konje i jedina registrovana radionica za izradu drvenih čamaca u celoj Srbiji

Večera uz tamburaše u etno-kući, koja na šarmantan način čuva dah nekih davnih vremena. Razgledanje kuće i prigodna priča o istorijatu Monoštora, legendi o Bačkoj Atlantidi, Šokcima i šokačkim divanima... Na meniju: juneći paprikaš sa trgancima, kupus salata i pita sa jabukama.

Kraj programa

Korisne informacije

Posete lokalitetima i programi realizuju se prema prethodnoj najavi

First sample image

Bačko Podunavlje

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je Evropskog Amazona, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

Prikaži mi više

Gornje Podunavlje

Gornje podunavlje je jedna od retkih destinacija gde se još uvek može uživati u vožnji Dunavom, nepreglednim rukavcima i kanalima, nesputanoj rici jelena, mirnim noćima u seoskim domaćinstvima, autentičnim ribljim specijalitetima, poslednjim dunavskim alasima.

Prikaži mi više
Second sample image