Jezici

U Bačkom Monoštoru svi govore srpski jezik (srpski jezik je službeni jezik Republike Srbije), ali to je naš kosmopolitski način. U selu ćete čuti razgovore sa akcentima iz šokačkog, mađarskog ili romskog - sve što trebate učiniti je pažljivo osluškivati.

, Bački Monoštor

Jezici u Monoštoru

Šokački jezik - većinu ljudi koje ćete upoznati govoriće ili šokački ili srpski jezik sa akcentima iz šokačkog jezika. Šokci su mnoge svoje običaje sačuvali sve do sredine 20. veka, pa tako i šokački govor, akcentovanje pojedinih reči i brojne izraze: taraba, bunar, pendžer, komšija, peškir, đuvegija, ekser, krastola... Pažljivo osluškujte jer ćete čuti šokački skoro čim stignete u Bački Monoštor.

Hrvatski jezik - u Monoštoru je pored Srpskog i Mađarskog jezika u službenoj upotrebi i Hrvatski jezik.

Bački Monoštor

Romski jezik - Pored Hrvatske, najbrojnija nacionalna manjina u Monoštoru su Romi. Romski bejaški jezik najčašće ćete susresti u Monoštoru.

Mađarski jezik - kroz istoriju ovim područjem upravljalo je nekoliko država. Među njima i Mađarska. Ukoliko pažljivo osluškujete starije meštane Monoštora verovatno ćete čuti i mađarski jezik koji je ujedno i jedan od šest službenih jezika AP Vojvodine.

Engleski, nemački i ruski jezik - moderna vremena sa sobom su donela potrebu za globalizacijom stoga ćete se sa mnogim mlađim meštanima sporazumeti na engleskom jeziku, dok su generacije srednjih godina kroz školovanje učili ruski jezik. Generacije naših starih meštana svoj radni vek provele su na radu u inostranstvu. Većina njih radila je u državama sa nemačkog govornog područja.

Foto: Petar Zambo, Bački Monoštor
Foto: Petar Zambo

Na kraju, dobro nam došli u Monoštor. Ili kako bi Vam u Monoštoru rekli: pa di ste do sad?

Prijavite se na naše vesti