Kontrolna lista za putovanje

Od odeće do valute, ovde ćete naći sve za Vaš put u Monoštor

, Bački Monoštor

Koju odeću da spakujem?

Monoštor se nalazi u kontinentalnom pojasu gde su proleća umereno topla, a leta vruća. Ono na šta trebate voditi računa ukoliko Monoštor posećujete tokom toplog perioda su komarci. Monoštorci u šali kažu da su komarci u Monoštoru veličine roda stoga se pripremite za pravu najezdu komaraca u predvečernjim satima.

Jesen je doba kada Monoštor menja boju i Monoštorci se užurbano priremaju za predstojeću zimu. Jeseni su umereno tople i kišovite sa češćim Miholjskim letima. S druge strane od druge polovine oktobra počinje značajno zahlađenje. Zime su u Monoštoru hladne. Nekada se temperatura spusti i do -20 stepeni. Stoga pripremite toplu odeću.

Bački Monoštor

Koje valute su dostupne u Monoštoru?

Dinar

Dinar je zvanična valuta u Republici Srbiji i vrednost jednog dinara je ekvivalentna vrednosti 100 para.

Apoeni novčanica su: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000. Apoeni kovanica su: 1, 2, 5, 10 i 20.

Apoeni kovanica manjih od jednog dinara ne izrađuju se od 2007. godine, ali se u prodavnicama možete susresti sa cenama koje prikazuju i cenu sa parama. U tom slučaju primenjuje se zaokruživanje cene na dinar. Na primer za 1.49 dinara cena će se zaokružiti na 1.00 dinara, dok će za 1.51 cena se zaokružiti na 2.00 dinara.

Zapamtite da veliki apoeni od 2000 i 5000 dinara neće uvek biti prihvaćeni u prodavnicama i kafićima, pa sa Vama ponesite novčanice manjih apoena.

Evro

Unos deviza u Republiku Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen. Dužnost svakog putnika je da prilikom prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti. Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo).

U Bačkom Monoštoru Vaše devize možete promeniti u ovlašćenoj menjačnici po kursu koji određuje međubankarsko tržište u Republici Srbiji.

Prilikom promene deviza u Monoštoru važiće dva kursa za svaku devizu: prodajni i kupovni kurs, u zavisnosti da li menjate devize za dinare ili dinare za devize.

Kreditne kartice

Visa i Mastercard su široko rasprostranjeni u Srbiji. American Express je prihvaćen na nekim mestima. Kreditne kartice možete koristi prilikom kupovine i podizanja novca sa bankomata (iako to obično prati i naknada za podizanje). Takođe, plaćati i podizati novac na bankomatima možete i sa debitnim karticama. U Srbiji se koristi sistem "Chip and pin" za transakcije kreditnih i debitnih kartica. Savetujemo Vam da pre putovanja obavestite svoju banku o Vašim planovima putovanja.

U Bačkom Monoštoru kupovinu kreditnim i debitnim karticama možete obaviti u većini prodavnica, ali ne i u kafićima. U kafićima plaćanje vršite isključivo novčanicama. Na raspolaganju Vam je isplatni bankomat 24 sata na dan i na njemu možete dobiti samo dinare.

Bački Monoštor

Kada se pakuješ misli i na struju

Kada nosite neke električne uređaje na put, možete imati velike muke sa lokalnom električnom mrežom ili utičnicama. Utikači su u raznim zemljama različiti, i mogu se razvrstati u devet osnovnih grupa. Evropske utičnice su sa dva okrugla i debela "pipka" - takvi su svi aparati u Srbiji i sve utičnice. U Srbiji se primenjuje "kontinentalni standard" za struju i on iznosi 220V i 50Hz.

Za put u Monoštor obavezno ponesite kameru. I ne zaboravite punjač.

Prijavite se na naše vesti