Novac

U Republici Srbiji zvanična valuta je dinar (RSD). Međutim unos deviza u Republiku Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen. Stoga dođite nam spremni.

, Bački Monoštor

Dinar

Dinar je zvanična valuta u Republici Srbiji i vrednost jednog dinara je ekvivalentna vrednosti 100 para.

Apoeni novčanica su: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000. Apoeni kovanica su: 1, 2, 5, 10 i 20.

Apoeni kovanica manjih od jednog dinara ne izrađuju se od 2007. godine, ali se u prodavnicama možete susresti sa cenama koje prikazuju i cenu sa parama. U tom slučaju primenjuje se zaokruživanje cene na dinar. Na primer za 1.49 dinara cena će se zaokružiti na 1.00 dinara, dok će za 1.51 cena se zaokružiti na 2.00 dinara.

Zapamtite da veliki apoeni od 2000 i 5000 dinara neće uvek biti prihvaćeni u prodavnicama i kafićima, pa sa Vama ponesite novčanice manjih apoena.

Evro

Unos deviza u Republiku Srbiju je slobodan, ali je iznos ograničen. Dužnost svakog putnika je da prilikom prelaska državne granice (pri ulasku ili izlasku iz zemlje) carinicima prijavi svaki iznos veći od 10.000 evra u dinarima ili stranoj valuti. Tada ćete dobiti potvrdu da ste uneli prijavljenu sumu i nećete imati problema pri izlasku iz zemlje (ukoliko samo prolazite kroz Srbiju ili pak novac vraćate u inostranstvo).

U Bačkom Monoštoru Vaše devize možete promeniti u ovlašćenoj menjačnici po kursu koji određuje međubankarsko tržište u Republici Srbiji.

Prilikom promene deviza u Monoštoru važiće dva kursa za svaku devizu: prodajni i kupovni kurs, u zavisnosti da li menjate devize za dinare ili dinare za devize.

Bački Monoštor

Kreditne i debitne kartice

Visa i Mastercard su široko rasprostranjeni u Srbiji. American Express je prihvaćen na nekim mestima. Kreditne kartice možete koristi prilikom kupovine i podizanja novca sa bankomata (iako to obično prati i naknada za podizanje). Takođe, plaćati i podizati novac na bankomatima možete i sa debitnim karticama. U Srbiji se koristi sistem "Chip and pin" za transakcije kreditnih i debitnih kartica. Savetujemo Vam da pre putovanja obavestite svoju banku o Vašim planovima putovanja.

U Bačkom Monoštoru kupovinu kreditnim i debitnim karticama možete obaviti u većini prodavnica, ali ne i u kafićima. U kafićima plaćanje vršite isključivo novčanicama. Na raspolaganju Vam je isplatni bankomat 24 sata na dan i na njemu možete dobiti samo dinare.

Bankarske usluge

U Srbiji banke rade od ponedeljka do petka, uobičajeno od 8.30 do 16.30. Samo neke banke rade i subotu jutro. U većini banaka naćićete i bankomat.

Nažalost u Bačkom Monoštoru nije otvorena nijedna poslovnica banke, ali je u ulazu u zgradu mesne zajednice postavljem isplatni bankomat na kome možete sebi isplatiti samo dinare.

Bački Monoštor

Jedan od opštih uslova za ulazak u Republiku Srbiju je i okaz o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Srbiji. Dovoljnim sredstvima se smatra iznos od 50 evra po danu boravka, a dokaz je gotovina u navedenom iznosu, izvod sa bankovnog računa, putnički čekovi, kreditne kartice, kao i garantno pismo. Više informacija možete naći na: veb stranici Ministarstva spoljnih poslova Republika Srbije.

Prijavite se na naše vesti