Državni i drugi praznici

Neki državni praznici u Republici Srbiji obeležavaju se velikim proslavama, a neki samo pružaju dobar izgovor da se opustite u prirodi u Monoštoru. Pored državnih praznika postoji još nekoliko važnijih datuma koji se obeležavaju u Monoštoru. Evo šta treba da znate.

, Bački Monoštor

Nova Godina - državni praznik

1. i 2. Januar 2018

Slavljenje odlaska stare i dolaska nove godine je prastari religijski, društveni i kulturni događaj. Ono predstavlja obnavljanje života, a neki običaji vezani za taj dan vuku korene iz daleke prošlosti. Prvi dan u Novoj godini je miran i neradni dan. Većina prodavnica i kafića biće zatvoreni u toku dana. Kasno popodne i uveče kafići i klubovi će raditi i verovatno će organizovati reprizu "najluđe" noći. Javni prevoz funkcioniše, ali pod ograničenjima.

Badnji dan

6. januar

Pravoslavni vernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić, rođenje Isusa Hrista, proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post, koji traje do 6. januara do Badnjaka. Tradicija je da se na Badnji dan Monoštorci pravoslavne veroispovesti okupljaju kod pravoslavnog krsta u Monoštoru gde se obeležava paljenje Badnjaka. Tradicionalnom paljenju Badnjaka uveličavaju i meštani drugih verosipovesti. Institucije i javni prevoz funkcionišu bez ograničenja (ukoliko je 6. januar radni dan), a neke prodavnice radiće skraćeno.

Božić

7. Januar 2018

Sedmog januara u Srbiji se slavi najveseliji pravoslavni praznik Božić. Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova. Ljudi se pozdravljaju i otpozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi„. Običaj je da se na Božić nigde ne ide u goste, jer su naredna dva dana tome namenjena, već da porodica taj najsrećniji pravoslavni praznik provodi na okupu u toploj porodičnoj atmosferi. 7. Januar proslavlja se kao neradni dan u Republici Srbiji te su institucije i većina prodavnica biti zatvorene. Javni prevoz funkcioniše, ali pod ograničenjima.

Dan državnosti Srbije - državni praznik

15. i 16. Februar 2018

Dan državnosti ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav. Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije. 15. i 16. februar u Republici Srbiji obeležavaju se kao neradni dani - institucije i većina prodavnica biti zatvorene, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Dan grada Sombora

17. Februar 2018

Dan kada je Sombor stekao status slobodnog i kraljevskog grada, koji mu je u zamenu za 150.000 rajnskih forinti u zlatu, 1749. godine dodelila carica Marija Terezija, vladarka Habsburške monarhije. Obeležava se nizom manifestacija, a institucije, javni prevoz, prodavnice i kafići funkcionišu bez ograničenja.

Katolički Uskrs

Veliki petak

30. Mart 2018.

Monoštorci na ovaj dan tradicionalno farbaju uskršnja jaja, i pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik. Na današnji dan vernici u Monoštoru strogo poste. Institucije, većina prodavnica i kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše bez ograničenja.

Velika subota

30. Mart 2018.

Sve je u znaku praznika koji dolaze. Monoštorci pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik - po tradiciji Monoštorci danas pripremaju kuvanu šunku za predstojeći praznik. Institucije i većina prodavnica biće zatvorene, kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Uskrs

2. April 2018.

Na Uskrs Monoštorci odlaze u crkvu na misu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: "Sretan Uskrs!" i "Srećan Uskrs!". Uskrs se u Monoštoru proslavlja u krugu porodice. Institucije i prodavnice biće zatvorene, kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Uskršnji ponedeljak

3. April 2018.

Institucije, većina prodavnica i kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše bez ograničenja.

Pravoslavni Uskrs

Veliki petak

6. April 2018

Monoštorci na ovaj dan tradicionalno farbaju uskršnja jaja, i pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik. Na današnji dan vernici u Monoštoru strogo poste. Institucije i prodavnice biće zatvorene, kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima

Velika subota

7. April 2018

Sve je u znaku praznika koji dolaze. Monoštorci pripremaju bogatu porodičnu trpezu za predstojeći praznik, a na stolu se nađu supa, sarma, šunka i razni kolači. Institucije i neke prodavnice biće zatvorene, kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Vaskrs

8. April 2018

Vernici, koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru, Uskrs se naziva i Vaskrs. Monoštorci odlaze u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!". Uskrs se u Monoštoru proslavlja u krugu porodice. Institucije i prodavnice biće zatvorene, kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Vaskršnji ponedeljak

9. April 2018

Institucije i neke prodavnice biće zatvorene, kafići radiće uobičajeno, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Praznik rada

1. i 2. Maj 2018

Praznik rada se slavi 1. maja kao međunarodni praznik radničkog pokreta. Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije i uz logorsku vatru provede noć. Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. Obeležavaju se kao neradni dani - institucije i većina prodavnica biti zatvorene, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Bački Monoštor

Kirbaj. Slava sela.

29. jun 2018

U Bačkom Monoštoru se praznik Sv. Petra i Pavla, Petrovdan, posebno bogato slavi. Katolički vernici odlaze na misu u crkvu, a posle se sve nastavlja na vašaru koji se održava taj dan. Kirbaj, slava sela, nadovezuje se na festival Regeneracija Dunava. Institucije, javni prevoz, prodavnice i kafići funkcionišu bez ograničenja.

Regeneracija Dunava

28. i 29. jun

Ekološki festival "Regeneracija Dunava", završna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana Dunava. U okviru festivala održavaju se ekološke radionice za decu, umetničke radionice izrade skulpture od slame, ekološke izložbe i prezentacije partnerskih udruženja iz zemlje i inostranstva. Festival ima i bogat muzički program. Institucije, javni prevoz, prodavnice i kafići funkcionišu bez ograničenja.

Bački Monoštor

Bodrog fest

Drugog vikenda u avgustu

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu. Institucije, prodavnice, kafići i javni prevoz funkcionišu bez ograničenja.

Zavitni dan

13. oktobar

Јedan od najznačajnijih dana u životu župe. 1944. godine vojno rukovodstvo odlučilo je da će partizansko–rusko topništvo sravniti Monoštor, u cilju onemogućavanja neprijateljskim trupama da se utabore u ovom mestu i nastave borbu. Naređena je evakuacija sela, meštani su se skrivali po obližnjim salašima, a veliki broj starih i onih koji nisu hteli da se odvoje od svojih imanja, ipak je ostao u selu. Na inicijativu sveštenika, seljani su se svi okupili u crkvi i tražili pomoć od Marije Device u molitvi tokom cele noći, da ih poštedi velikog zla. Sutradan, molba im je bila uslišena: odluka je povučena, selo neće biti uništeno, a Monoštorci su se zavetovali da će svake godine 13. oktobra prekinuti sa svojim poslovima i odvojiti vreme da misom tačno u podne zahvale Bogu i Gospi za spasenje.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu - državni praznik

11. novembar 2018

11. novembar u Republici Srbiji predstavlja dan kada su 11. novembra 1918. godine u 11 sati, u železničkom vagonu u Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. U Srbiji se kao amblem tog praznika koristi cvet Natalijina ramonda i obeležava se kao neradni dani - institucije i većina prodavnica biti zatvorene, a javni prevoz funkcioniše pod ograničenjima.

Badnji dan

24. decembar

Na Badnji dan Monoštorci katoličke veroispovesti pripremaju se za najveseliji katolički praznik Božić. Tradicija je da se na taj dan kuva riblji paprikaš i ide na ponoćku u crkvu. Institucije i javni prevoz funkcionišu bez ograničenja (ukoliko je 24. decembar radni dan), a neke prodavnice radiće skraćeno.

Božić

25. decembar

Na dan katoličkog Božića održava se svečana misa u crkvi, koja je prelepo okićena, a posebnu notu službi daje orkestar i hor koji pevaju tokom mise. Monoštorci Božić slave u krugu porodice. Institucije i javni prevoz funkcionišu bez ograničenja (ukoliko je 25. decembar radni dan), a neke prodavnice će biti zatvorene.

Prijavite se na naše vesti